Nieuwe aandrijvingen zorgen voor minder complexiteit in pompvarianten

Op de Hannover Messe (24 t/m 28 april 2017) presenteert KSB een nieuwe, slimme aandrijfoplossing voor ongeregelde pompen. Met MyFlow Drive, dat volledig aansluit op Industrie 4.0, kan het vaste toerental op de motor individueel worden ingesteld. Dat biedt voor de gebruiker meer zekerheid qua planning omdat met slechts enkele ingrepen de volumestroom van de pomp kan worden verhoogd of verlaagd.

Gewoonlijk worden de  capaciteit en de opvoerhoogte van ongeregelde pompen aangepast aan het berekende bedrijfspunt door de waaier af te draaien. Omdat de bedrijfsspanning van de IE5-synchroon reluctantiemotor met op de motor gemonteerde frequentieregelaar kan worden aangepast, kan de motor wereldwijd op nagenoeg alle bestaande stroomnetten worden aangesloten. Met name voor internationaal opererende installatiebouwers en engineeringbureaus biedt dit grote voordelen. Bij de selectie van de pomp hoeven zij nu geen rekening meer te houden met de lokale netspanning.

De draairichting is af fabriek gedefinieerd, waardoor de doorgaans noodzakelijke handelingen voor de draairichtingcontrole komen te vervallen. Dit leidde bij niet-gevulde installaties regelmatig tot beschadiging van de mechanische asafdichting. Ook de voorraadkosten nemen af omdat aanzienlijk minder bouwgrootten op voorraad nodig zijn.

Vandaag de dag draait circa 70% van alle normpompen met een constant motortoerental. Daarbij wordt voor de aandrijving vaak gebruik gemaakt van IE3 asynchroon-motoren. In eerste instantie is de nieuwe aandrijving leverbaar met de pompserie Etanorm tot 11 kW. Vanaf eind 2017 worden ook uitvoeringen leverbaar met vermogens tot 45 kW.

MyFlow Drive MyFlow Drive: Met slechts enkele ingrepen kan de volumestroom van pompen worden verhoogd of verlaagd. © KSB

Alle berichten