Wereldbekende kloosterrots Mont Saint-Michel – met de modernste afvalwaterverwijdering van KSB

De Benedictijner kloosterburcht Mont Saint-Michel trekt pelgrims en reizigers uit alle delen van de wereld en behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Maar het imposante complex, hoog gelegen op een rots in Het Kanaal, heeft al geruime tijd een probleem: het verliest zijn eilandkarakter, omdat het waterpeil in de baai steeds verder daalt. Tegelijkertijd ontstaat er door de grote toestroom van toeristen veel afvalwater, dat afgevoerd moet worden. Hierbij komen de opvoerinstallaties van KSB voor vuilwater in beeld.

Afvalwatertransport; vuilwateropvoerinstallatie Wereldbekende kloosterrots Mont Saint-Michel – met de modernste afvalwaterverwijdering van KSB

De Mont Saint-Michel bevindt zich op een rots in Het Kanaal aan de monding van de rivier Cuesnon, ongeveer een kilometer voor de kust van Normandië.

Oorspronkelijk was het eiland voor de kust alleen bij laagwater te bereiken. In de negentiende eeuw werd uiteindelijk een dam met een weg aangelegd, die de kloosterberg met het vasteland verbond. Overigens onderbrak deze dam de natuurlijke zeestroming. Het gevolg: de baai verlandde hoe langer hoe meer.

Bovendien legde men al eeuwenlang kustgebieden in de regio droog, om akkerland te creëren. De kanalisering van de rivier Cuesnon en de drooglegging van het gebied, zorgden ervoor dat het eilandkarakter van Mont Saint-Michel verloren ging.

De uitdaging: natuurherstel in de baai

Tegen zeer hoge kosten probeert Frankrijk nu de verlanding tot staan te brengen. Sinds 2006 gelden maatregelen die op lange termijn de waterstand in de baai met ongeveer 70 cm moeten verhogen. Doelstelling is van de berg weer een echt eiland te maken

Bovendien wordt in het kader van het project ook de afvalwaterverwijdering van het eiland gemoderniseerd. Bij 3,5 miljoen bezoekers per jaar ontstaat er veel afvalwater, dat afgevoerd moet worden. Daarvoor leverde KSB in het afgelopen jaar aan Mont Saint-Michel twee opvoerinstallaties voor vuilwater, een speciale ontwikkeling van KSB S.A. in Frankrijk.

Opvoerinstallaties van KSB houden de kloosterberg schoon

Bijzonder aan de KSB-opvoerinstallatie voor vuilwater: in tegenstelling tot vergelijkbare producten wordt het afvalwater niet opgeslagen, maar direct afgevoerd. Dat voorkomt dat er onaangename stank of vuilnis ontstaan – een belangrijk punt bij een toeristische attractie als de Mont Saint-Michel. De opvoerinstallatie voor vuilwater werkt uiterst energie-efficiënt, omdat de pompen door watergekoelde, energiebesparende motoren worden aangedreven. Voor de transporttaak zijn in het algemeen twee pompen per opvoerinstallatie voor vuilwater voldoende. Om de hoogste beschikbaarheid te bereiken, werd de Mont Saint-Michel van twee reservepompen per installatie voorzien. Voor een optimale verdeling van de belasting tussen de opvoerinstallaties kunnen bovendien drie pompen in cascade worden geschakeld. Dat verlengt de standtijden van de opvoerinstallaties aanzienlijk en verlaagt daarmee de bedrijfskosten.

Die KSB-vuilwateropvoerinstallatie van Mont-Saint-Michel De KSB-vuilwateropvoerinstallatie van Mont-Saint-Michel

Alle berichten

Extra informatie
image not found

De nieuwe ondernemingsfilm

Ondervind zelf hoe onze pompen en afsluiters wereldwijd presteren en hoe wij met competentie en kwaliteit aan uw persoonlijke succes kunnen bijdragen.

imagecampagne ksb

Onze techniek, uw succes

Als het gaat om het transporteren, regelen of afsluiten van vloeistoffen, vertrouwen klanten over de hele wereld op de pompen en afsluiters van KSB.

Download

Algemene leveringsvoorwaarden KSB NL

Download104 KB
servicebrochure KSB

Download

Service voor elke situatie:
onze diensten in een overzicht

Download2 MB