Energiezuinige pompoplossing voor aardappelverwerker

In de aardappelverwerkende industrie, waar het productieproces wordt gedomineerd door draaiende apparatuur, speelt energie-efficiëntie een vitale rol. In het kader van de Meerjarenafspraak brengt de industrie de energie-efficiëntie jaarlijks met 2% terug. Maar hoe realiseer je die verbetering zonder in te leveren op de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van je proces? De Kleijn energy consultants & engineers en KSB leverden bij Aviko Rixona een prachtige oplossing voor pompen. KSB: Etanorm met IE4-motor en PumpMeter KSB Etanorm met IE4-motor en PumpMeter

Van besparingspotentieel naar besparingsrealiteit

De inspiratie voor deze oplossing vond De Kleijn in de Meerjarenafspraak voor de aardappelverwerkende industrie. De afspraak bood financiële mogelijkheden voor onderzoek naar besparingen door middel van pompoptimalisatie. “Het energieverbruik door pompen is bij aardappelverwerkende bedrijven substantieel”, verklaart Bram van As, general manager van De Kleijn energy consultants & engineers. “Daar ligt dan ook een behoorlijk besparingspotentieel. Pompen vormen echter veelal het kloppend hart van een dynamische, industriële omgeving. Dat maakt het niet eenvoudig om binnen een aardappelverwerkend bedrijf het besparingspotentieel om te buigen naar besparingsrealiteit. Daar is echt een partner voor nodig die energie-efficiëntie met dezelfde gedrevenheid en knowhow benadert als wij.”

“Zo’n partner is KSB”, verklaart Rick Reinders van Aviko Rixona wanneer samen met hem het project wordt doorgenomen. Voor de eigen waterzuiveringsinstallatie en ketelvoeding worden op grote schaal KSB-pompen ingezet. Wanneer wat verder wordt ingezoomd op de waterzuiveringsinstallatie dan komen we daar meerdere pompen tegen voor het verpompen van reinwater van de waterzuivering naar de fabriek. “Deze installatie draait al sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw”, aldus Rick Reinders. “Het ging daarbij om drie pompen; twee daarvan met een capaciteit van 125 m3/u en één met een capaciteit van 65 m3/u. Dat bleek na meer dan 40 jaar trouwe dienst veel te ruim gedimensioneerd. En ook de uitvoering met bypasses liet energetisch veel te wensen over. Reden genoeg voor onze energiecommissie, die voortdurend op zoek is naar energiebesparingsmogelijkheden, om hier aandacht aan te besteden. De Kleijn energy consultants & engineers bleek zich hier al in te hebben verdiept.” Uit hun analyse bleek dat 20 tot 29% van het elektriciteitsverbruik kon worden toegewezen aan de geïnstalleerde pompen. Pompoptimalisatie is dan een belangrijke stap op weg naar energiebesparing.

Forse energiebesparingen

De reinwaterpompen van Aviko Rixona stonden opgesteld in een pompstation van bescheiden omvang; een belangrijk criterium bij de ombouw naar een energiezuinigere situatie. Daarnaast mocht de vervanging het productieproces niet verstoren. Vervanging tijdens de drie weken durende zomerstop leek dan ook voor de hand liggend. Gekozen werd voor stand-alone uitvoeringen van KSB’s Etanorm met SuPremE IE4-motor. “In het pompstation waren geen PLC’s beschikbaar maar we wilden wel een optimale controle. Dat bleek mogelijk door de Etanorm uit te breiden met het intelligente pompcontrolesysteem PumpMeter. Zonder bekabeling - dus stand-alone - en met minimale ingrepen hebben we zo toch optimale controle en inzicht.”

De Etanorm met geoptimaliseerde hydrauliek is de meestverkochte waternormpomp ter wereld. De pomp wordt gecombineerd met de hoogefficiënte KSB SuPremE IE4-motor, een toerengeregeld bedrijf in combinatie met PumpDrive en PumpMeter. Deze unieke combinatie brengen energiebesparingen binnen handbereik van ieder bedrijf. Rick Reinders: “Door de uitvoering met de PumpDrive-toerenregeling wordt het toerental van de pompaandrijving steeds snel, exact en traploos aangepast aan de werkelijke behoefte. Dat is al een hele verbetering ten opzichte van de oude situatie, waarin we met bypasses het teveel aan pompcapaciteit verloren.  En dat blijkt ook direct uit de cijfers: door de vervanging van de pompen kon het gemiddelde opgenomen vermogen met de nieuwe KSB-installatie worden teruggebracht van 21 kW naar 14 kW; een besparing van bijna 35%!”

Voortvarend, deskundig en kostenbesparend

Gevraagd naar de manier waarop de samenwerking met De Kleijn en KSB is ervaren, antwoordt Rick Reinders: “Een prima samenwerking: voortvarend, deskundig en kostenbesparend. Tijdens de drie weken zomerstop kon het overgrote deel van de ombouw worden gerealiseerd. KSB beschikt over veel kennis en ervaring en die blijken bij dit soort projecten van onschatbare waarde. Het resultaat is niet alleen een energiezuinige, volledig vraaggestuurde oplossing, ook de afstemming tussen leidingkarakteristieken en toerental is nu optimaal. Dat betekent ook dat de geluidsoverlast stukken minder is.”

KSB: SuPremE IE4-motor met PumpDrive KSB SuPremE IE4-motor met PumpDrive

Alle berichten

Extra informatie
image not found

De nieuwe ondernemingsfilm

Ondervind zelf hoe onze pompen en afsluiters wereldwijd presteren en hoe wij met competentie en kwaliteit aan uw persoonlijke succes kunnen bijdragen.

imagecampagne ksb

Onze techniek, uw succes

Als het gaat om het transporteren, regelen of afsluiten van vloeistoffen, vertrouwen klanten over de hele wereld op de pompen en afsluiters van KSB.

Download

Algemene leveringsvoorwaarden KSB NL

Download104 KB
servicebrochure KSB

Download

Service voor elke situatie:
onze diensten in een overzicht

Download2 MB