Amarex KRT bij Dow Benelux

De Dow Chemical Company is opgericht in 1897 en is uitgegroeid tot een van de grootste internationale chemische bedrijven ter wereld.

DOW-Benelux_1_pic DOW Benelux B.V in Terneuzen gebruikt al sinds jaar en dag klokpompen van het type Amarex KRT. Door de verscheidenheid aan te verpompen vloeistoffen en capaciteiten past het KSB programma hier uitstekend en kan voor elke toepassing een geschikte configuratie worden geleverd.

In een gesprek met Hakke van Gasselt (Reliability Engineer) en Johnny van Heese (Rotating Equipment Engineer) vragen we naar hun ervaringen met de Amarex klokpompen van KSB.

Vraag: “DOW beschikt over een twintigtal pompen van het type Amarex KRT. Welke uitvoeringen zijn momenteel in bedrijf?”

Hakke: we hebben de grootten 40-250 tot 250-400. Qua waaiervorm passen we twee typen toe, de meerkanaalwaaier (K) en de vrijstroomwaaier (F). Als opstellingsvorm zijn de meesten stationair uitgevoerd en voorzien van een kabelgeleiding en geschikt voor explosiegevaarlijke omgeving (ATEX).

“Voor welke toepassingsgebieden en hoe, zet DOW de pompen in?”

Johnny: we gebruiken de pompen als monsternamepomp, voor effluentwater, waswater- en als scepticpomp. De meeste pompen zijn in beginsel redundant opgesteld, maar in noodsituaties kunnen ze in parallelbedrijf ingezet worden. Uit dat oogpunt is besloten voor kritische posities reservepompen in het magazijn te hebben. Uitwisselen is tenslotte eenvoudig en snel te realiseren.

Ook is voor één positie de bedrijfsvoering in de loop der tijd veranderd, waardoor de pompen tijdens bedrijf maar deels onder het vloeistofniveau zouden staan. Om thermische uitval te voorkomen, zijn deze pompen nu uitgerust met een koelmantel.

Hakke: het voordeel van de constructie van de koelmantel van KSB is dat het een gesloten, secundair koelcircuit is, voorzien van een pompring. Vervuiling van de koelkamers is niet mogelijk! Dit in tegenstelling tot constructies waarbij het (verontreinigde) medium als koelvloeistof wordt gebruikt.

“Welke beveiligingen passen jullie toe?”

Johnny: de pompen zijn beveiligd door middel van een thermische beveiliging op de wikkelingen en voor de grotere pompmaten tevens via een vochtdetectie in de rotorruimte van de elektromotor.

“Hoe zijn de ervaringen ten aanzien van onderhoud?”

Johnny: als je het vergelijkt met een conventionele staartpomp, waarbij de motor droog is opgesteld en de pomp via een lange as met mediumgesmeerde lagers wordt aangedreven, zijn de onderhoudskosten van een Amarex KRT aanzienlijk lager.

Bij de Amarex KRT passen we een preventief onderhoudsschema toe door middel van visuele inspecties elke zes maanden. De olie in de oliekamer wordt vervangen en geanalyseerd op aanwezigheid van o.a. water (indicatie voor lekkend seal) en harde deeltjes.

Voor grotere inspecties sturen we de pomp naar de servicewerkplaats van KSB in Heinenoord.

Hakke: ook dat is een belangrijk aspect voor ons, een goede samenwerking met een leverancier. In dat opzicht zijn wij erg te spreken over de samenwerking met KSB. Niet alleen het verschaffen van betrouwbare informatie maar ook de servicegerichtheid in de vorm van voorstellen tot verbeteringen is een belangrijk aspect om te kiezen voor KSB en de Amarex KRT toe te passen.

DOW-Benelux_2_pic Johnny van Heese (links op de foto) 25 jaar in dienst bij DOW en werkzaam als Rotating Equipment Engineer, Hakke van Gasselt 30 jaar in dienst bij DOW en werkzaam als Reliability Engineer.

Alle berichten

Extra informatie
image not found

De nieuwe ondernemingsfilm

Ondervind zelf hoe onze pompen en afsluiters wereldwijd presteren en hoe wij met competentie en kwaliteit aan uw persoonlijke succes kunnen bijdragen.

imagecampagne ksb

Onze techniek, uw succes

Als het gaat om het transporteren, regelen of afsluiten van vloeistoffen, vertrouwen klanten over de hele wereld op de pompen en afsluiters van KSB.

Download

Algemene leveringsvoorwaarden KSB NL

Download104 KB
servicebrochure KSB

Download

Service voor elke situatie:
onze diensten in een overzicht

Download2 MB