Szivattyú rendszerek teljes élettartam költsége a vízgazdálkodásban

A vízgazdálkodásban egy új vízkezelő telep létesítése, illetve meglévő egységek korszerűsítése egyaránt költséges lehet. Mivel a működési hatékonyság és a teljesítmény nagy mértékben a szivattyúrendszerektől függ, kulcsfontosságú a szivattyúkra is megfelelő figyelmet fordítani. A telep tervezett élettartamát szolgálni képes szivattyúk kiválasztása létfontosságú feladat, annak érdekében, hogy a létesítési- és üzemeltetési költségkeretet ne lépjük túl.

Ha a szivattyút nem megfelelően választják ki, az egyetlen eredmény a berendezés üzemeltetési költségeinek tervezetlen és nemkívánatos emelkedése lesz, annak teljes élettartama során.

TÉK, teljes élettartam költség Szivattyúrendszerek költségei a teljes élettartam során

A szivattyú kiválasztása – egyszerű vagy komplikált?

Új szivattyúk telepítése esetén viszonylag könnyű a hidraulikai szempontból optimális szivattyú kiválasztása. Mindaddig, amíg a szivattyúra vonatkozó követelmények ismertek, egy energiahatékony rendszer alakítható ki. Ha azonban egy rendszer már évek óta üzemel, nem olyan könnyű meghatározni a tényleges üzemeltetési költségeket és a megtakarítási potenciált. A gyakorlatban a szivattyú működési viselkedésének részletes elemzése gyakran felfedi, hogy az nem az optimális, energiahatékony munkaponton üzemel. Ez az a pont, ahol a KSB szakértelmére szüksége lehet.

Tehát mi is az a TÉK?

Általános megfogalmazásban a TÉK a szivattyú rendszer ára mellett az élettartam során történő üzemeltetésnek és a berendezés tulajdonlásának költségére vonatkozik. Ezeket a költségeket figyelembe véve az üzem tulajdonosa/üzemeltetője sokkal nagyobb biztonsággal tekinthet egy szivattyú aggregát hosszú távú üzemeltetési költségeire a projekt teljes költségvetésében.

A Teljes Élettartam Költség magába foglalja egy szivattyú rendszer élettartama során felmerülő költségeket beleértve az annak beszerzését megelőzően, ill. azt követően felmerülő költségeket is.

A három fő téma, amit figyelembe kell venni:

TCO, initial costs, pumps, installation, environment Beruházási költségek

A TÉK három fő elemből áll össze

 • a kezdeti beruházás
 • az üzemkészséggel (rendelkezésre állással) kapcsolatos költségek
 • a szivattyúaggregát energiafogyasztásának költsége

Üzemeltetéssel kapcsolatos költségek Üzemkészséggel kapcsolatos költségek

Kezdeti beruházás 

A kezdeti beruházás figyelembe veszi:

 • a szivattyúaggregát tényleges vételárát,
 • a létesítmény tervezését,
 • az elektromos és mechanikai infrastruktúra kiépítését,
 • a szivattyú bekötését a csővezetékbe,
 • az üzembehelyezést,
 • az üzemen kívül helyezést, valamint a biztonságos ártalmatlanítást

Az üzemkészséggel kapcsolatos költségek

Az üzemkészséggel kapcsolatos költségek az alábbiakat tartalmazzák:

 • a szivattyú, ill. motor üzemeltetése és karbantartása,
 • a szivattyú járókerekeinek tisztítása és dugulásmentesítése,
 • a kopott és hibás alkatrészek cseréje

A szivattyúaggregát élettartama során bizonyos alkatrészek, pl. a csúszógyűrűs tömítéseken, csapágyakon és járókerekeken idővel a kopás jelei mutatkoznak. Ha ezekre nem fordítanak gondot, a szivattyú hatásfoka romlik, és megnövekednek az üzemeltetési költségek. Az esetleges jövőbeli rendszer átalakításokat - mely során a szivattyúkat ideiglenesen üzemen kívül kell helyezni - szintén figyelembe kell venni.

Energiaköltségek a szivattyú élettartama során Energiaköltségek

Az energiafelhasználás

Végezetül ott a felhasznált energia kérdése, amely potenciálisan a szivattyúaggregát üzemeltetésével kapcsolatos legnagyobb költségtényező. A szivattyúk az ipari folyamatok kulcsfontosságú elemei, és gyakran több energiát fogyasztanak, mint szükséges lenne. Ennek az elkerülhető energiafogyasztásnak az okai nyilvánvalók: a szivattyú névleges teljesítményét ráhagyásokkal tervezik meg, vagy a szivattyúk nincsenek megfelelően hozzáigazítva a megváltozott rendszer- vagy folyamatkörülményekhez.

A fenti diagramokból látható, hogy a telepítés, karbantartás és üzemeltetés költségei egybe véve meghaladhatják a beszerzési ár mértékét. Ebből az következik, hogy érdemes többet fizetni a szivattyúért rögtön az elején, mert az megtakarításokat eredményez máshol.

A tanulmányt hamarosan folytatjuk a "Költségek menedzselése" című résszel, melyből megtudhatja mi mindent tehet, hogy az üzemeltetési költségek a teljes élettartam alatt alacsonyan tarthatóan legyenek.


Magazin

Additional Information