Egy prototípus és a benne rejlő potenciál

A KSB kutatás-fejlesztési csoportja a kiemelkedő hatékonyságú SuPremE® szinkron motor egy új prototípusát mutatta be, melynek sajátossága az integrált fordulatszám szabályzó rendszer. A prototípus egy 22-kW-os szinkron reluktancia motor, melynek forradalmi újdonsága, hogy félvezető technológiájának segítségével egy teljesen új hűtési rendszert biztosít a teljesítményelektronika számára. A frekvenciaváltó motorba való beépítésével több, mint 25%-kal csökkent a modell helyigénye a korábbi típushoz képest.

A KSB olasz, német és francia szakértői mellett a Karlsruhe Institute of Technology (KIT) szakemberei is részt vettek a prototípus kifejlesztésében. A demo modell kifejlesztésének legfőbb célja az volt, hogy rámutasson a modern szilícium-karbid komponensek alkalmazásában rejlő potenciálra a magas motorteljesítménnyel összefüggésben.

Manapság a szabványos normszivattyúk 70%-a állandó fordulatszámon üzemel. Hogy a szivattyút a kívánt üzemelési tartományhoz igazítsák, a járókereket rendszerint adott munkapontra esztergálják. A jövőben - az Ipar 4.0 beköszöntésével és az intergrált frekvenciaváltó segítségével - a motorok ezt egy egyszerű átállítással, a járókerék virtuális átalakításával lehetővé teszik majd. Mindezt utólagosan, a szivattyú beüzemelését követően, egy mobil applikáció segítségével.

My flow drive A KSB által kifejlesztett 22 kW-os szinkron reluktancia motor prototípusa rámutat a szilícium-karbid elemek alkalmazási lehetőségeiben rejlő potenciálra  © KSB SE & Co. KGaA, Frankenthal

Sajtó megjelenések

Additional Information