Speciális szivattyú szélerőművek és mozdonyok hűtővíz ellátására

Manapság a szélerőművek és elektromos meghajtású mozdonyok egyre nagyobb teljesítményűek, így azok beépített hűtőköreinek is egyre több hőt kell elvezetniük. A növekvő igényekre reagálva a KSB továbbfejlesztette a hasonló területeken korábban is sikerrel alkalmazott Etaseco típust.

Az új Etaseco RVP réscsőmotoros szivattyúk fenti alkalmazásokhoz kialakításukkal és kis tömegükkel illeszkednek. Az új Etaseco RVP réscsőmotoros szivattyúk ezen hűtőkörökben főként glikol-víz keveréket szállítanak. A hűtőfolyadék hőmérséklete -50 °C és +110 °C közötti lehet, a maximális üzemi nyomás pedig 16 bar. 

Optimalizált hidraulikájuknak köszönhetően az Etaseco sorozat szivattyúi nagyobb térfogatáramok szállítására képesek, mint az átlagos ipari szivattyúk, így nagyobb hatékonysággal üzemelnek. Az 50 Hz-es Etaseco RVP szivattyúk szállítókapacitása 44 m3/h. A maximális motorteljesítmény 3.4 kW, a tekercselés opcionálisan PTC termisztorokkal védhető. Nagyobb térfogatáramok esetére továbbra is rendelkezésre áll az Etaseco típus, mely a teljes mérettartományt figyelembe véve akár 250 m3 /h szállítására is képes óránként.

A szivattyúház alapkivitelben gömbgrafitos öntvényből készül (EN-GJS-400-18-LT), amit kérésre kataforikus bevonattal látnak el, illetve rendelhető rozsdamentes acélból is (1.4408). A szivattyúk megfelelnek a DIN CLC TS 50537-3 szabvány műszaki előírásainak, illetve a tűzvédelmi rendszerekre előírt EN 45545-2 szabványnak is. Eddig a világon már több mint 100.000 Etaseco szivattyút értékesítettek szélerőművek és mozdonyok hűtőkörei számára. A sorozat igazi előnyét az ún. MTBF érték (meghibásodások közt eltelt idő - Mean Time Between Failures) jelzi, ami meghaladja az 1.300.000 órát.

KSB hűtővíz szivattyú Modern, nagyteljesítményű vonatok és szélerőművek beépített hűtőrendszereiben alkalmazott réscsőmotoros szivattyú a KSB-től

Sajtó megjelenések

Additional Information