25 éves a KSB Szivattyú és Armatúra Kft.

A jubileum kapcsán Schuck János ügyvezető igazgató a Magyar Épületgépészek Szövetségének adott interjút, melynek során a történelemről, mérföldkövekről, jövőbeli tervekről beszélgettek:

Mikor és hogyan alakult a KSB?

– A KSB-t Johannes Klein 1871-ben Friedrich Schanzlinnal és Jakob August Beckerrel alapította Németországban, az elnevezés a tulajdonosok nevének kezdőbetűiből állt össze. Kezdetekben kazán adagoló berendezéseket gyártott a cég, majd átállt szerelvények és szivattyúk gyártására.

1924 és 1934 között terjeszkedésbe kezdett és több németországi vállalkozást is felvásárolt. Nagy-Britanniában 1896-ban, az amerikai kontinensen 1941-ben jelent meg a KSB. Mostanra az Antarktisz kivételével minden kontinensén jelen van a cég.

Mióta van jelen Magyarországon a KSB?

– Mint egykori tervrajzokon, dokumentumokon láttam, a termékeink már 1945 előtt is jelen voltak Magyarországon. Az 1990-es évek elején igen nagy számban érkeztek az ajánlatkérések, érdeklődések a KSB bécsi részlegéhez, hol németül, hol angolul, hol magyarul. Erre is válaszul 1992 januárjában megalakult a magyarországi képviselet, 100%-os KSB tulajdonnal. A KSB Szivattyú és Armatúra Kft. akkor még közvetlenül az ausztriai KSB-hez tartozott, és ennek megfelelően az első ügyvezető az osztrák cég vezetője, Peter Schirnhofer volt.

Ön mióta van cégnél? Hogyan emlékszik vissza az eltelt évekre? Elégedett ezzel az időszakkal?

– A kezdetek óta a KSB-nél vagyok, az első munkám a cégalapítással együtt járó teendők, feladatok elvégzése volt. Azóta is folyamatosan itt dolgozom, 2000-től a cég ügyvezető igazgatója vagyok. Eddig mindig találtam kihívást és célokat a munkámban, izgalmas és érdekes feladat egy multinacionális cég magyarországi vállalatát működtetni és vezetni, ezért is maradtam a cégnél. Hogy elégedett vagyok-e, ez nagyon nehéz kérdés, mert az elmúlt 25 évben voltak csúcsok és visszaesések, de összességében elégedett vagyok. A csúcs 2008-ban volt, amikor a rendelésállomány elérte a 8,3 millió eurót.

New content item
Schuck János ügyvezető igazgató
New content item
A KSB zászlóshajója az Etanorm szivattyú Supreme IE5-ös motorral, PumpMeterrel és PumpDrive 2-vel felszerelve
New content item
A tiszújvárosi szerviz
New content item
A nagytarcsai szerviz műhely

Melyek a KSB fő értékei?

– A KSB legfontosabb értékei az állandóság és a megbízhatóság. A KSB az ún. „engineer product” szegmensből érkezett, de mára a portfólió rendkívül kiszélesedett. A KSB fókusza, erőssége az ipari és energetikai piac, ezért a magyarországi nagyvállalatoknál, például a MOL-nál a TVK-nál és a Borsodchemnél nagyon sok gépünk, berendezésünk van. Gyártunk megoldásokat 1000 MW-os erőművi blokkokhoz is. Azt is szokták mondani, hogy a KSB-t akkor keresik, ha valami különlegeset, egyedi megoldást keresnek, mert személyre szabott megoldásaink vannak. A márka és termékek megítélése nagyon jó a piacon, a felhasználók kedvelik, és nagyon megbízhatónak tartják.

Mennyire fontos Önöknél a szerviztevékenység?

– A KSB termékek jó megítélésében fontos tényező a magas színvonalú szerviz. Ez egy nagy kihívás számunkra! Ugyan jó berendezéseink vannak, de ez nem jelenti azt, hogy örökké tartanak. Ezeket a gépeket rendszeresen karban kell tartani, illetve szervizelni kell, annak érdekében, hogy folyamatosan és optimálisan működjenek. Ezekben a gépekben csúszó, kopó alkatrészek vannak, amiket cserélni kell, illetve sok esetben a berendezéseket nem a megfelelő környezetben használják, ami gondokat tud okozni. Ezért is fontos az állandó utógondozás.

Első saját szervizműhelyünket 2001-ben a TVK és a Borsodchem közelében, Tiszaújvárosban hoztuk létre. A második évekig a budapesti iroda alatt működött, majd miután kinőttük, 2014-ben Nagytarcsára költöztettük, ahol egy nagyobb, korszerűbb szervizbázist építtettünk. Az eladott termékek garanciális javítását, szervizelését, karbantartását alapvetően saját szakszervizünk végzi a kisebb gépek javítását azonban bizonyos esetekben az ún. pumpen-partnerekre bízzuk, mert ha mi

utazunk el egy szivattyúhoz megjavítani azt, sok esetben – már csak a távolság miatt is – a költségek elérhetik a szivattyú árát.

Vannak más termékek is a kínálatban?

– A KSB termékstruktúrájában három fontos szegmens van. A szivattyúkról és a szervizről már beszéltünk, a harmadik a szerelvények szegmense. A portfólió szerelvények tekintetében is rendkívül széles, mind az ipar,épületgépészet, víz- és szennyvíz technológia, mind a nukleáris erőművek területén rendelkezünk megfelelő termékekkel. A KSB pozíciója a szerelvények piacán is nagyon erős, minőségi, megbízható termékeink vannak. Csak a Paksi Atomerőműben több mint 500 ipari szerelvényünk van beépítve.

Mit vár a következő évektől?

- A KSB mindenképpen növekedni és erősödni akar, a fejlesztések folyamatosan haladnak, mind a szivattyú, mind a szerelvény vonalon.

 Hogyan ünneplik meg a 25 évet, lesz-e valamilyen nagy rendezvény?

- A 25 éves évfordulót májusban a Kincsem Parkban szeretnénk megünnepelni a partnereinkkel együtt, hiszen ő értük vagyunk itt. Együtt dolgozunk, ezért ünnepelni is együtt szeretnénk.

Sajtó megjelenések

Additional Information