KSB Sonolyzer: Egy mobil applikáció, mely elhozza a negyedik ipari forradalmat minden szivattyú számára

A KSB júniusban, a frankfurti ACHEMA vegyipari kiállításon mutatta be forradalmi fejlesztését, egy mobil applikációt, melynek segítségével a fix fordulatszámú szivattyúk működési hatékonysága 20 másodpercen belül megállapítható. Az applikációval – a 2012-es SuPremE® motor sikerei után - a KSB másodszor is elnyerte a kiállítás „Innovációs Díját”.

A KSB Sonolyzer applikáció egy algoritmuson alapul, melyet a PumpMeter szivattyúfelügyeleti egységekbe már öt éve integráltak, és mára már több mint 30.000 darabot értékesítettek.

Az alkalmazással pillanatok alatt meg lehet állapítani bármely fix fordulatszámú aszinkronmotorral hajtott centrifugális szivattyú terhelési állapotát, és mindezt gyártótól függetlenül.

Az okostelefonokra vagy tabletekre telepíthető applikáció méréseihez sem egy jelleggörbére, sem más műszaki adatra nincsen szükség. Mindössze a következőket kell megadni: a motor névleges teljesítményét, a motor névleges fordulatszámát, valamint az emelőmagasságot és a térfogatáramot. A szükséges információkat az egyes szivattyúk típustáblájáról is lehet leolvasni.

A mérés megkezdésekor az okostelefonba vagy a tabletbe beépített mikrofon kb. 20 másodpercig veszi a motor hűtőventilllátorja által kibocsátott zajt. Az alkalmazás a zajtartományból kiszűri a pontos fordulatszámot és rögzíti a forgatónyomatékot. A felhasználó által megadott teljesítményadatok és a gyártó által kifejlesztetett hidraulika adatbank összevetésével megállapítható, hogy a szivattyú részterheléssel működik-e, illetve lehet-e energiát megtakarítani a hidraulika vagy a meghajtási technika optimalizálásával.

A „KSB Sonolyzer” applikáció iOS és androidos operációs rendszerhez egyaránt elérhető és a robbanásveszélyes területek esetén korszakalkotó jelentőséggel bír, mert például a vegyi üzemek szivattyúinak 30 éves átlagos élettartama alatt nehéz volt megoldani a közvetlen internetes csatlakozás lehetőségét. Így nem volt információ a szivattyúk esetleges részterheléses működésével kapcsolatban.

Ebből kifolyólag jelentős energiamegtakarítási potenciál rejlik a meglévő szivattyúk energetikai optimalizálásában. Az összes elemzés anonim módon feltöltésre kerül egy biztonságos, felhő-alapú szolgáltatásba. Az adatok csak statisztikai célokat szolgálnak, és kizárólag a felhő applikációban szereplő elemzési logaritmusok továbbfejlesztésére használják, amelyek az alkalmazással érhetők el.

Az applikációt keresse a www.ksb.com/sonolyzeroldalon illetve töltse le ingyenesen az App Store-ból (Apple) vagy a Google Play-ből (androidos készülék esetén).

 

KSB Sonolyzer A „KSB Sonolyzer” okostelefon applikációval a felhasználók 20 másodpercen belül tudják elemezni a fix fordulatszámú aszinkronmotoros szivattyúk hatékonyságát. © KSB Aktiengesellschaft

Sajtó megjelenések

Additional Information