Az új elektromotorok hárommillió kWh-t takarítanak meg

A KSB az általa kifejlesztett szinkron-reluktanciamotorral, a „SuPremE”-mel Németországban elnyerte a Perpetuum 2014 energiahatékonysági díjat, mellyel a DENEFF vállalati kezdeményezés tüntette ki a vállalatot. Ezzel elismerést nyert a hatalmas energia-megtakarítási lehetőség, amely az IE4 motorokat a napjainkban leggyakrabban alkalmazott IE2 aszinkron motoroktól megkülönbözteti.

Egy számítási példa alapján:

Egy 7,5 kW teljesítményű SuPremE motor teljes fordulatszámon és teljes terhelés mellett a megfelelő IE2 motorhoz képest már akár 4%-kal magasabb hatásfokkal működik. A fordulatszám egy negyede, és ennek következtében 25%-ra csökkentett szállított anyagmennyiség mellett az előny már 24% is lehet. (lásd táblázat)

Szállított anyagmennyiség (%)100 %75 %50 %25 %
Hatásfok IE2 motor (**)88,1 %85,2 %77,5 %39,2 %
Hatásfok SuPremE(*)92,1 %*91,2 %*87,8 %63,2 %
Időhányad %6 %15 %35 %44 %

Így például egy fűtés keringető szivattyújának üzemeltetője esetén, csak egy motoron ez a névleges teljesítmény évi 1.380 kWh megtakarítást eredményez. A gépegység ezáltal egy szabályozott, IE2 aszinkron motorral ellátott szivattyúhoz képest évente 815 kg-mal kevesebb CO2-ot bocsát ki. Az üzemidő-hányad kiszámítása az ezen alkalmazás tekintetében tipikus terhelési profilban, a „Kék Angyal” környezetvédelmi előírások alapján készült. 46 Ft/kWh energiaár mellett motoronként évente 63.480 Ft megtakarítás jelentkezik.

Mivel az IE4 motor max. 18,5 kW teljesítményű Etaline szivattyúval történő kombinációjáért felárat nem számítunk fel, a SuPremE motorba történő befektetés már az első naptól fogva megéri. Azt a megtakarítást, amelyet a fordulatszám-szabályozott üzemmód a szabályozás nélküli szivattyúkhoz képest kiegészítő jelleggel eredményez, jelen esetben egyáltalán nem is vettük figyelembe. A 7,5-kW teljesítményű motor a legjobb példa, mivel teljesítménye a teljes gyártási sorozat középértékeinek közelébe esik, és jelenlegi 19%-os darabszám-hányadával a leggyakrabban eladott motorok közé tartozik.

Ha ezt a számítást valamennyi, a KSB által eddig gyártott IE4 motorra vonatkozóan végigvezetjük, eredményként mintegy 3 millió kWh megtakarítást kapunk. Ez 1.600 tonna CO2-csökkentésnek felel meg. SuPremE motorok gyártása, KSB Halle an der Saale, Németország  SuPremE motorok gyártása, KSB Halle an der Saale, Németország KSB Aktiengesellschaft Betekintés egy szinkron-reluktanciamotor forgórészébe Betekintés egy szinkron-reluktanciamotor forgórészébe KSB Aktiengesellschaft

* Az UZ 105 „Kék Angyal” típusú fűtés keringető szivattyúkra vonatkozó RAL standard szerint, 2007. februári változat)

** A bemutatott összehasonlítás a KSB szinkron-reluktanciamotorok SuPremE szériájára és a nevezett IEC 60034-30 hatékonysági osztály szerinti, szokásos piaci aszinkron motorokra vonatkozó, mérési adatok által alátámasztott, közelítéses modellen alapul. Tűréshatár a névleges ponton IEC 60034-1 szerint. Ezen felül a névérték +/- 10%-a. Az adatok csak a KSB PumpDrive (S) fordulatszám-szabályozóval történő működtetés mellett, kiegyensúlyozott termikus állapotban érvényesek. A motor frekvenciaváltón történő működtetés révén keletkező járulékos veszteségeit a hatásfokra vonatkozó adatok már tartalmazzák. A vezérlési eljárás  a szinkron berendezés esetén aktív áramlásszabályozású, vektororientált eljárás, valamint az aszinkron motor esetén kvadratikus terhelésre optimalizált U/f²-vezérlés. A vivőfrekvenciának állandó, 4 kHz értékűnek kell lennie.

Sajtó megjelenések

Additional Information