Megindult az IE4-motorok sorozatgyártása

2012. március végén megindult a KSB hallei gyártócsarnokában a prémium hatékonyságú SuPremE elektromotorok sorozatgyártása.

A hagyományos szinkronmotorokkal ellentétben a KSB új hajtása nem tartalmaz mágneses anyagokat, például nehézfémeket, mely kritikus nyersanyagok kitermelése a származási országokban súlyos környezeti terhelést okoz.

Az új hajtásokban nincsenek könnyen meghibásodó rotorpozíció érzékelők, így ezek ugyanolyan robusztus kialakításúak és megbízhatóak mint aszinkron társaik. A rotortér alacsony hőmérséklete pedig hosszabb csapágy élettartamot tesz lehetővé.

2009-ben a hannoveri Vásáron bemutatott motor 4 pólusú motorral volt felszerelve, amely kalicka nélküli lemezelt vasmagot tartalmazott. A fluxusvonalak elvezetésére a speciálisan kialakított rotorlemezek szolgálnak. IE4 1 Az új KSB SuPremE motor, melynek gyártása március végén vette kezdetét a KSB hallei gyárában. (KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal) KSB Aktiengesellschaft

Az új hajtás szabályozása az alapkivitelben felszerelhető PumpDrive fordulatszám-szabályozási rendszerrel 0-tól 4.200 percenkénti fordulatig terjedő tartományban lehetséges. Az új reluktáns szinkronmotorokkal egy olyan technológiát biztosítunk ügyfeleinknek, mellyel a takarékos szivattyúhajtásokra vonatkozó jövőbeli elvárások könnyen teljesíthetők.

A KSB SuPremE motorok veszteségteljesítménye 15%-kal kisebb, mint az EG640/2009 rendeletben 2015-re illetve 2017-re előírt érték IE3 hatékonysági osztályba sorolt motorok esetében. A KSB SuPreme motorok tehát már ma eleget tesznek az IEC/CD 60034-30 Ed. 2 szerinti IE4 hatékonysági osztály követelményeinek.
A reluktáns szinkronmotorok aszinkron társaikkal szembeni további előnye a részterheléses üzemben elérhető magas hatásfok, hiszen a szabályozott hajtások gyakran csökkentett fordulatszámon üzemelnek.

A KSB tervei szerint az új SuPremE motorok más gyártók számára is elérhetőek lesznek.


IE4 kép 2 Az új KSB SuPremE motorok gyártás közben (KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal) KSB AktiengesellschaftSajtó megjelenések

Zusätzliche Informationen