Archív Hírek 2011

Ezen az oldalon minden 2011-ben megjelent sajtó hír megtalálható.

Pressearchiv Pic

 1. KSB: 140 éve

  KSB: 140 éve

  2011. szeptember 18-án a szivattyú és szerelvény gyártó KSB konszern 140 éves fennállását ünnepelte. A cégalapító Johannes Klein Friedrich, Schanzlin és August Becker támogatásával 1871-ben megkezdte a gyártást 12 dolgozóval a cég mai telephelyén, Frankenthalban.

  Bővebben zu KSB geht auf Wachstumskurs
 2. Új légtelenítési megoldás a KSB-től

  KSB-Etanorm SYT

  A legtöbb termikus gyártási eljárásnál a megfelelő hőmérséklet határozza meg a végtermék minőségét és az energiamérleget. A hőközléses körfolyamatok fontos szerepet játszanak a modern üzemekben. Az EN SYT szivattyúcsalád a szabadalmaztatott VenJet légtelenítő rendszerrel a forró közegek szállításánál növeli a biztonságot.

  A hőközlö olajokat több különböző iparágban is alkalmazzuk. Segítségükkel fűtjük a csővezetékeket, hogy a kátrány szivattyúzható legyen, szárítjuk ki a fát a parkettához és melegítjük elő a fasírt készítéshez az olajat. Az üzemeltetők >180°c hőmérséklet esetén már hőközlő olajat alkalmaznak víz és/vagy gőz helyett. Manapság a költségek miatt inkább ásványiolaj bázisú hőközlőket alkalmazunk, de folyamatosan teret nyernek a szintetikus bázisúak is. Az ásványiolajokkal szemben jobb a hővezetési tényezőjük, kevésbé öregednek és magasabb hőmérsékleten lényegesen hosszabb élettartamúak.

  Ami az üzemeltetőnek előny, az kihívás a szivattyúgyártó számára. A szintetikus hőközlőknek alacsony a viszkozitás értékük, gyengébbek a kenési tulajdonságaik és különösen hajlamosak folyásra, illetve vegyileg igen agresszivek. A szivattyú tervezőknek külön kihívás, hogy magas hőmérsékleten az egyre öregedő termikus olajok könnyű- és nehéz párlatra bomlanak. Amíg a nehéz párlatok lerakódnak a berendezés minden pontján, addig az üzemi hőmérsékleten gázhalmazállapotú könnyű párlatok a csapágytartóba jutnak és ott veszélyt jelentenek a siklócsapágyra és a tengelytőmítésre. Az új berendezések ehhez még maradék öblítő vizet tartalmazhatnak, amely az induláskor elgőzölög és tovább növeli a szivattyúban a gáz mennyiségét. Az új EN SYT légtelenítő rendszere gondoskodik arról, hogy a könnyű párlatok vagy gőzök a siklócsapágy vagy tengelytőmítés környékére se kerülhessenek.

  KSB-Etanorm SYT
  Etanorm SYT - keringtetőszivattyú hőközlő berendezésekhez a KSB-től
  Kronospan
  Az új típus a svájci Kronospan forgácslapgyártó cégnél üzem közben
  SYT-Schnittbild
  A SYT dupla csúszógyűrűs kialakításal (tandem ) és Quench
  Venjet
  A szabadalmaztatott Venjet légtelenítő rendszer növeli az üzembiztonságot forró közegek szállításánál

  Az új szivattyú a már jól bevált és hosszú életartamú EN SYA szivattyú továbbfejlesztése. A konstrukciós változtatások még robosztusabbá tették a gépet. A nyomófedelet a hőzár területén négy borda merevíti. A véges elem módszerrel végzett számítások eredménye szerint az új konstrukció 13-szor ellenállóbb állékonyabb elődjénél. Az új borda kialakításnak köszönhetően az üzemközbeni lehetséges alakváltozás esélye lényegesen lecsökkent. Kisebb beállítási pontatlanságok, vagy a csővezetékből származó kisebb terhelések kevésbé hatnak a gépegységre illetve a csapágyazására és tengelytömítésére. Az új borda kialakítás lehetővé tette a hőzár optimalizálását a nyomófedélnyaknál. Ily módon csökkenthető volt a hőátvitel a csapágytartóra és a csapágytartó területe, a magas közeghőmérséklet mellett is lényegesen a kritikus hőfok alatt tartható.

  A SYT szállítható dupla csúszógyűrűs (tandem) kialakításban és quench-el (3. ábra)! Ehhez a csapágytartó egy közbenső falat kap, ami a tengelytőmítés terét egy pótlólagos Quench térre osztja. Rövid építésű normál tengelytömítést alkalmazásnak. Ezzel a megoldással olyan kritikus közegek szállítása is biztosítható, amelyeknek a gőznyomás értéke az üzemi hőfokon meghaladja az 1 bar-t. Magasabb szilárdanyagtartalmú közegekhez szállítható kerámia csapágyazással is. A spirálház/házfedél és házfedél/csapágytartó közti fontos tömítési pontokon fészkes síktömítések kerülnek beépítésre. Ez nagyobb biztonságot nyújt, mert védi a tömítéseket kopás ellen. A speciális zsírral feltöltött golyóscsapágyak is erősítettek és az új géphez lettek illesztve.

  Az új szabadalmaztatott légtelenítő kontúrnak köszönhetően az üzem során a gázok egy speciális térben gyűlnek össze, ahonnan biztonságosan elvezethetőek. A tengelytömítés tere teljesen feltöltődik a szállított közeggel, igy a túlmelegedése és károsodása megakadályozható. A „VebJet“ a térfogatáram egy részét elvezeti a tengelytömítés teréből, légteleníti és ismét viszavezeti. Azaz nem az áramlást csillapítja a tőmítéstérben hanem a rendelkezésre álló magas áramlási sebességet használja ki egy légtelenítő kör felépítéséhez. Miután ez az üzem során folyamatosan történik, a tengelytömítésnél nem alakulhat ki gázpárna. A kiváló gáz az elvezetésig a VenJet kigázosító terében marad.
  Az új típushoz természetesen számos kísérleti üzemet kellett végezni.Többek között például a forgácslap gyártó svájci Kronospan cégnél is. Az üzem 1969 óta müködik Menznau-ban KSB hőközlőolaj szivattyúkkal. Jelenleg több mint 80 szivattyú üzemel a frankenthali gyártótól a gyártás különböző részein. Az üzemeltető az új típus kipróbálásához azért járult hozzá, hogy láthasa a SYT előnyeit a szintetikus közegek szállításánál. Az egységek folyamatos üzemben dolgoznak éjjel nappal és 285°C–os olajjal látják el a présgépeket. Tüzelőanyagként biomassza szolgál újrahasznosított fa, fahulladék és kéreg formájában. Naponta és óránként 10t fa szükséges ehhez. A kísérleti szivattyú egy Etanorm SYT 150-400 gépegység 470m3/h szállítóteljesítménnyel, 46m emelőmagassággal és 83,8 % hatásfokkal.

  A próbaszivattyúk mind a mai napig jól beváltan főként szintetikus hőközlőolajok szállításában működnek. Az új légtenítési megoldás magas biztonságot nyújt a kigázosodások okozta üzemzavarokkal szemben.

  Háttér: Hőközlőközeg körfolyamat
  A hőközlő közeg körfolyamat elméletileg mindig hasonlóan épül fel. A forróközeget örvényszivattyú szállítja hőcserélő falának egyik oldala mentén. Ezeken a falakon keresztül kerül a hő a rendszerbe. Az üzemi feltételektől függően megkülönböztetjük őket: A nyomásmentes rendszerben általában vizet alkalmaznak. Ez a legkedvezőbb az üzemeltető és építő részére, mert a beruházási és üzemeltetési költségek alacsonyak. Nyomás alatti rendszereknél az üzemi hőfok meghaladja a kigőzölgési nyomáshoz tartozó hőfokot. Ez víz esetében >180°C hőmérsékletet jelent. Ide már drága, nyomásálló csővezetékek és szerelvények szűkségesek, legalább PN16 nyomásfokozattal. A csővezetékekben és szerelvényekben a kopás illetve lerakódás ettől a hőmérséklettől hőfoknövekedéssel nő. A 180°C feletti tartományban ezért már általában a hőközlő olajokat alkalmazzák. Ìgy akár 350°C hőmérséklet határig nyomásmentes rendszer alkalmazása lehetséges.

  A hőközlő olaj kiválasztása az alkalmazott technológiától függ. A költségek miatt ma még álatalános az ásványi olajok használata. A szintetikus olajok azonban folyamatosan teret nyernek. Magasabb hőmérsékleten alkalmazhatók, hosszabb ideig használhatók, így csökken az üzemeltetési igény.

  Nyilatkozatok, megállapítások
  Interjú Stephan Sylvian Schmitt felelős termékmenedzserrel és Dr. Ing Lutz Urban fejlesztővel:


  Mely területeken kerülhet leginkább alkalmazásra a szivattyúcsalád?

  Stephan Schmitt: Európában és különösen Németországban a szintetikus olajok használata a bennük rejlő előnyök miatt folyamatosan nő. Természtesen ezeknek a költsége még magasabb a hagyományosoknál ezért az alkalmazásból származó előnyöket alaposan át kell gondolni. A második növekvő piac Ázsia, és kiemelten Kina, Tajvan, India és Indonezia. Bár itt még nincs olyan növekedés a szintetikus hőközlőolajok felhasználásában, folyamatos az igény, a követelmény a robosztusabb szivattyúk és megoldások iránt a maximális üzembiztonság elérése miatt.
  Milyen követelményeket állítanak ezek a felhasználók?

  Lutz Urban: A felhasználók könnyen kezelhető szivattyúkat akarnak. A karbantartásigényes kialakítások már nem kedveltek,. Az új szivattyútípusok így egyre robosztusabbak. A masszív borda koncepció, a jobb hőzár és a VenJet légtelenítő rendszer is ennek megfelelő. Az opcionális kettős csúszógyűrűs tömítés és a kerámia csapágyazás alkalmazásával a szivattyút a korábbinál is nehezebb üzemviteli körülmények között is lehet üzemeltetni.

  Bővebben zu KSB geht auf Wachstumskurs
 3. Zárt terekben használható tűzoltó készülék

  The new Hya-Solo D FL Compact single-pump system

  A frankenthali székhelyű ’KSB AG’ már jól ismert tüzivíz és sprinkler rendszerek nyomásfokozó berendezéseiről. Ettől az évtől olyan berendezéseket is gyárt, amelyek speciálisan kis helyiségekben is felállíthatóak.

  Bővebben zu KSB geht auf Wachstumskurs
 4. A KSB Konszern növekvő tendenciát mutat az elnyert megbízások és a forgalom terén

  Növekedés 2011_original

  A KSB szivattyú- és szerelvénygyártó vállalat 2010-es évben nyert új megbízásai és forgalma pozitív irányú fejlődést mutat. A konszernhez beérkezett megbízások összege második alkalommal lépi át a 2 millió Eurós határt. Ahogy az várható volt, a konszern éves eredménye az előző évihez képest visszaesett.

  A pénzügyi és gazdasági válság lecsengésével a 2010-es évben újra felélénkült a KBS alaptevékenysége, a standardszivattyúk és szerelvények gyártása. A projekttevékenységre viszont még rányomja bélyegét a számos, válság miatt elhalasztott beruházás. A konszern beérkező megbízásainak összege mintegy 7,3 %-kal, 2.075,0 millió €-ra emelkedett. A növekedés lényegében az Európán kívüli vállalatoktól származik. Ennek magyarázata, hogy az ázsiai/csendes-óceáni régióban található vállalatok a megbízások számának összesen 33,3 %-os növekedésével a legerősebb növekedést könyvelhették el. A KSB AG-nél az elnyert megbízások mértéke, a kevés új nagyprojekt miatt, 5,8 %-kal maradt el az előző évitől Cikkhez kép1 .

  A konszern forgalma elérte az 1.939,3 millió €-t és ezáltal 2,5 %-os növekedést produkált, amely az ázsiai/csendes-óceáni, amerikai és a közép-keleti/afrikai régiókban található vállalatok üzlKeti fejlődésének eredménye. Ez a három régió 12,4 %-os nyereségre tett szert, míg az európai vállalatok forgalma visszaesett mintegy 2,1 %-kal. A KSB AG 778,8 millió €-s forgalmat könyvelt el (A Kereskedelmi Törvénykönyv (HGB) szerint) és ezzel 1,3%-os növekedést produkált.

  A konszern által elnyert megbízások és a forgalom növekedésénél a Németországban, Olaszországban, Kanadában, Norvégiában és Oroszországban működő öt operatív vállalat első konszolidációját kell figyelembe vennünk. A konszolidációs kör e bővítése nélkül a beérkezett megbízások száma 40,2 millió €-val, a forgalom pedig 35,4 millió € -val lett volna alacsonyabb.

  A konszern a 2010-es évben 135,8 millió €-s adózatlan eredményt (EBT) mutatott ki (előző évi adózatlan eredmény: 172,8 millió €). A mintegy 21 %-os eredmény visszaesés többek között a projekttevékenységből származó, a megnövekedett árprés következtében csökkenő eladási ár minőség következménye. További befolyásoló tényezők voltak még az előző években végzett nagybefektetésekre vonatkozó értékcsökkenések, valamint a személyzeti területen felmerülő többletköltségek. A KSB AG 39,8 millió €-s adózatlan eredményt (EBT) ért el (A Kereskedelmi Törvénykönyv (HGB) szerint) (előző évi adózatlan eredmény: 46,3 millió €).

  A német anyavállalatnál bekövetkezett nyereség visszaesés ellenére a vezetőség és a Közgyűlés Felügyelő Bizottsága javaslatot tettek egy, az előző évivel megegyező értékű osztalék, azaz törzsrészvényenként 12,00 € és elsőbbségi részvényenként 12,26 € kifizetésére.
  A konszern mérlegfőösszege 2010-ben 1.861,3 millió €-ra növekedett. Ez első sorban a hosszú távú befektetett eszközök növekedésével, valamint a magasabb összegű követelésekkel függ össze.

  A nettó pénzügyi helyzet ismét javult; az előző évben kihelyezett adóslevél-kölcsönre nem volt szükség az operatív tevékenység finanszírozásához. A KSB stratégia terveit is saját erőből finanszírozta, sőt a hiteleit is idő előtt törlesztette.

  A KSB-nél foglalkoztatott dolgozók száma 2010 végéig 3,1 %-kal, 14.697 főre nőtt (előző évben: 14.249). A dolgozók számának növekedése túlnyomó részben az öt vállalat első konszolidációjára vezethető vissza. Személyzeti szempontból a számos stratégiai projektet kezdeményező KSB AG, valamint a Brazíliában és Indiában található vállalatok is megerősödtek. A konszern ettől mind a beérkező megbízások számát, mind pedig a forgalmat illetően növekedést vár.


  Cikkhez kép 2

  A 2011-es évre vonatkozóan a KSB abból indul ki, hogy a konjunkturális, felfelé ívelő fejlődés a gazdasági és politikai kockázatok ellenére is tovább folytatódik. Folyó év első két hónapjában az elnyert megbízások száma 2010 azonos hónapjaival összevetve 11,3%-kal, a forgalom pedig 9,2%-kal nőtt.

  A KSB előrejelzései szerint a konszern által elért eredmény jelen üzleti évben minimálisan eléri a 2010-es szintet. A növekedés azonban a felvevőpiacokon uralkodó tartós árprés, valamint az anyagbeszerzés és a személyzet területén várható költségnövekedés miatt azonban még bizonytalan.

  A KSB nemzetközi szinten vezető szerepet tölt be folyamatszervezés, épülettechnika, vízi szállítás és előkészítés, energia átalakítás és szilárdanyag szállítás céljaira készült szivattyúk, szerelvények és az ahhoz tartozó rendszerek gyártásában. A konszern saját forgalmazó vállalatai, gyártórészlegei és szervizüzemei által valamennyi kontinensen képviselteti magát.

  Bővebben zu KSB geht auf Wachstumskurs
Additional Information