Uusi juoksupyörä lisää luotettavuutta ja tehokkuutta

Jätevesipumppukäyttöä varten äskettäin kehitetty vapaavirtajuoksupyörä on saksalaisen KSB Aktiengesellschaftin kärkituote, jonka yhtiö esitteli tämänvuotisilla IFAT-messuilla Münchenissä. F-max-juoksupyörässä siipien välimatkat vaihtelevat, ja siivet on nyt järjestetty kahden lähekkäisen ja kahden etäällä toisistaan sijaitsevan siiven ryhmiin. Siipien epäsymmetria mahdollistaa erittäin vapaan virtauskanavan. Näin myös isokokoiset kiintoaineet kulkevat helposti pumpun läpi.

 

KSB:n insinöörit kiinnittivät siipien suunnittelussa paljon huomiota myös niiden kykyyn luoda pyörre pumpun silmään. Pyörre vie kuidut kauemmas juoksupyörän silmästä ja siirtää ne ulkokehälle. Vapaavirtajuoksupyörien rakenteesta vuosikymmenien aikana kertyneen kokemuksen perusteella pumppuvalmistajan hydrauliasiantuntijat käyttivät laskennallista virtausdynamiikkaa (CFD eli Computational Fluid Dynamics) virtausten simuloimiseksi tietokoneen avulla. Näin saatiin tietoja monimutkaisista virtausprosesseista pumpun sisällä. F-max-juoksupyörien rakenne on tämän työn lopputulos. Ne toimivat hyötysuhteella, joka oli aiemmin mahdollista saavuttaa vain yksikanavaisilla juoksupyörillä.

 

Jälkitasapainotusta ei enää tarvita, kun käytössä on uudentyyppinen juoksupyörä. Uuden juoksupyörän aiheuttamat säteittäisvoimat ja tärinä ovat tavallisesti pienemmät kuin yksikanavaisten juoksupyörien, joten akselitiivisteiden ja rullaelementtilaakerien käyttöikä pitenee. Pumput, joissa on käytössä F-max-juoksupyörä, vaativat vain hyvin vähän huoltotoimia. Myös juoksupyörän vaihto on suoraviivainen prosessi. Vapaavirtajuoksupyörä luo pyöriessään voimakkaan pyörteen, joka pitää kiintoainekset poissa pumpun silmästä ja tiivistepesästä.

 

Tämä vähentää merkittävästi vaaraa, että pitkät kuidut ja erityisesti kosteuspyyhkeet juuttuvat juoksupyörän silmään. Kosteuspyyhkeistä on tullut suuri ongelma jätevesien siirrossa, koska niiden käyttö on kasvanut merkittävästi viime vuosina.

 

Trendin mukaan juomavettä pyritään säästämään ja hulevesi ja jätevesi erottamaan toisistaan, jolloin käsiteltävästä jätevedestä on tullut entistä "sakeampaa". Laitteet omistavat yhtiöt haluavat sen vuoksi juoksupyöriä, jotka eivät tukkeudu ja jotka toimivat luotettavasti. Erinomaisesta tehokkuudesta ei silti haluta tinkiä edes pienten jätevesipumppujen kohdalla.

 

KSB toimittaa lisäksi happamien jätevesien siirtämiseen juoksupyöriä, jotka on valmistettu ruostumattomasta ja haponkestävästä dublex-teräksestä. Ruostumattomasta teräksestä valmistettuja jätevesipumppuja käytetään lähinnä teollisuusjätevesien käsittelyyn. Voimakkaasti hankaavia aineita varten on saatavilla valkoisesta valuraudasta valmistettuja vaihtoehtoja.


 

F-max impeller Siipien epäsymmetrian ansiosta kiintoaineet pääsevät helposti virtaamaan veden mukana uuden F-max-juoksupyörän läpi. © KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal

Kaikki uutiset

Additional Information