Hogere kwaliteit en efficiëntie voor pompen dankzij originele wisselstukken

Nog al te vaak schort er wat aan het onderhoud van een pomp: versleten onderdelen worden niet op een gepaste wijze vervangen, met defecten en zelfs ongelukken tot gevolg. Pompenfabrikant KSB Belgium lanceert daarom een sensibiliseringscampagne om het gebruik van kwalitatief hoogwaardige en originele wisselstukken te promoten. En dankzij handige wisselstukkits weet de klant in één oogopslag welke wisselstukken er nodig zijn.

KSB Belgium is een Duitse groep die industriële pompen en afsluiters produceert voor diverse sectoren, zoals energie, industrie, chemie, voeding en water. De groep zweert bij kwaliteit. Een zorgvuldige en doordachte keuze inzake wisselstukken is daarin een cruciale factor.

Slijtage

Een pomp is een draaiende machine en is dus onderhevig aan slijtage. Dit is mede afhankelijk van de toepassing: een pomp die gebruikt wordt voor drinkwater zal minder snel verslijten dan eentje die afvalwater verwerkt. Ook in de chemische sector, waar corrosieve zuren verpompt worden, is corrosie een logisch gevolg van het gebruik van de machine. Daarom is het nodig om bepaalde onderdelen van de pompen regelmatig te vervangen: dit worden niet voor niets ‘slijtstukken’ genoemd. Het gaat dan om bijvoorbeeld lagers, roulementen, pomponderdelen en asafdichtingen.

Rendement

Voor KSB Belgium is het van belang dat er alleen maar originele, kwalitatieve wisselstukken gebruikt worden. “Bij de toestellen die we verkopen speelt het rendement een belangrijke rol. We moeten kunnen garanderen dat de machine met vervangen wisselstukken een rendement kan bieden dat even hoog of zelfs nog hoger ligt dan voordien”, zegt Marc Herman, managing director van KSB Belgium. Ook voor de veiligheid is het van cruciaal belang dat goede wisselstukken gebruikt worden. “Nagemaakte wisselstukken, die niet volgens de correcte regels zijn gemaakt, kunnen breken. Daardoor komt de veilige werking van de machine in het gedrang.”

Kloppend hart

“We zien regelmatig problemen opduiken bij pompen die men had kunnen voorkomen door originele wisselstukken te gebruiken”, vervolgt Herman. “Ofwel heeft men geprobeerd de originele stukken te herstellen, ofwel zijn ze nagemaakt, ofwel heeft men niet-originele wisselstukken gekocht. Dat kan leiden tot mankementen, een slechte werking van de pomp of zelfs tot ongelukken. Daarom vinden we het van belang om bedrijven te sensibiliseren over het belang van originele wisselstukken.” KSB Belgium ziet een pomp als het kloppende hart van een installatie. “En bij een hartoperatie gebruikt men ook alleen maar de beste materialen, zodat het hart op de juiste manier blijft werken.”

New content item Hart van originele KSB wisselstukken © KSB SE & Co. KGaA

Verbeterde versies

KSB ontwerpt en produceert de wisselstukken zelf, om zo de kwaliteit, efficiëntie en veiligheid op optimale wijze te kunnen waarborgen. De onderdelen worden met veel precisie en hoogwaardige kwaliteitsmaterialen gefabriceerd. Bovendien gebruikt het bedrijf zijn jarenlange expertise in de sector om verbeterde versies van de onderdelen te ontwerpen. “We volgen de evoluties op wereldwijd vlak en proberen onze machines continu te verbeteren. Als we een wisselstuk maken, zal de kwaliteit hiervan onmiskenbaar verbeterd zijn ten opzichte van enkele jaren eerder. De klant krijgt de garantie dat het modernste en het beste wisselstuk gebruikt wordt”, zegt Herman.

Ook over de prijs van originele wisselstukken hoeft de klant zich geen zorgen te maken. “De aankoopprijs ligt misschien iets hoger, maar onze originele stukken scoren opmerkelijk beter wat de life cycle cost betreft.”

Wisselstukkits

Een probleem is dat klanten te weinig op de hoogte zijn van welke wisselstukken ze nodig hebben. Om het periodieke onderhoud van de pompen te vergemakkelijken, heeft KSB Belgium wisselstukkits ontwikkeld. Wanneer een klant een revisie wil verrichten op een bepaald type pomp, krijgt hij van KSB Belgium meteen een lijst mee van stukken die bij dit type onderhoud sowieso vervangen moeten worden. Marc Herman: “Met deze wisselstukkits willen we onze klant maximaal ontzorgen. Met één bestelling kan de klant meteen alle nodige stukken aankopen. Hij moet hiervoor dus niet meer bij verschillende leveranciers aankloppen. Eén snelle bestelling met een beperkte administratieve last volstaat, waarmee de klant meteen ook weet dat hij de juiste stukken heeft.”

Afhankelijk van het type onderhoud dat nodig is, voorziet KSB Belgium drie verschillende wisselstukkits. Eén basiskit met dichtingen, eentje met nog extra onderdelen voor een groter onderhoud, en een derde kit, die bedoeld is voor een totale revisie van de machine. Het onderhoud kan uitgevoerd worden door techniekers van de klanten zelf, of in het geval van de meer complexe machines zoals meertrapspompen, door experts van KSB Belgium.

New content item Om het periodieke onderhoud van de pompen te vergemakkelijken, heeft KSB Belgium wisselstukkits ontwikkeld.  © KSB SE & Co. KGaA

Reverse engineering en 3D-printing

Dankzij de kennis en productiecapaciteiten van KSB is een snelle levertermijn geen probleem. En via reverse engineering is het mogelijk om nieuwe stukken te produceren voor oudere toestellen, waar bepaalde onderdelen niet meer verkrijgbaar van zijn. KSB vervaardigt ook onderdelen met innovatieve 3D-printingtechnieken voor erg dringende gevallen.

New content item
Hogere kwaliteit en efficiëntie voor pompen dankzij originele wisselstukken ©KSB SE & Co. KGaA
New content item
KSB original Spare parts The heart of your pumps, the beat of our expertise © KSB SE & Co. KGaA

All press releases

Extra informatie