Verspil geen energie meer met uw pompen

In industriële omgevingen gaat bij de pompen alle aandacht naar bedrijfszekerheid. Energie-efficiëntie is minder prioritair, mede omdat de energiekost momenteel vrij laag ligt. Niettemin liggen de besparingen precies daar voor het grijpen. Volgens KSB kan het energieverbruik per motor gemakkelijk met minstens 60% worden gereduceerd. Hiervoor ontwikkelde KSB FluidFuture©, het energie-efficiëntie-concept dat het totale rendement van de hydraulische installatie verhoogt.

Pompen zorgen ervoor dat alle noodzakelijke vloeistoffen circuleren. Doorheen de fabriek in de utilities maar ook en vooral voor de productiefasen. Kortom: als de pompen niet werken, dan valt een deel van het productieproces stil. “Iedereen weet dat er een gigantisch prijskaartje aan dergelijke stilstandtijden hangt,” vertelt Yves Sarek, Automation & Digitalisation Manager KSB Belgium. “Vandaar dat bedrijfszekerheid met alle aandacht gaat lopen, dit zowel bij de aankoop als de implementatie en het onderhoud. Zelden wordt naar het verbruik van deze componenten gekeken. Er wordt vanuit gegaan dat de energiekost van pompen niet opweegt tegen de kost die met uitval gepaard gaat. Op zich is dat wel waar, maar het is een manier van denken die nogal kort door de bocht is. Want er wordt vandaag gigantisch veel energie verspild omdat pompen continu draaien terwijl dat niet nodig is, pompen overgedimensioneerd zijn voor hun toepassing of gewoonweg onjuist zijn afgesteld.”

  New content item ©KSB SE & Co. KGaA, Frankenthal 

Zoeken naar oplossingen 

Met een omzet van circa 2,2 miljoen euro, 100 vestigingen en 16.000 medewerkers is KSB één van de belangrijkste aanbieders van pompen, afsluiters en bijhorende systemen. “De firma bestaat intussen 146 jaar, waarvan 64 in België,” vertelt Sarek. “Tot op vandaag kent KSB een continue groei, wat het resultaat is van een onophoudelijk streven naar kwaliteit, innovatie en toegevoegde waarde. KSB is niet zomaar een producent: wij zoeken naar oplossingen voor onze klanten. Vandaar dat wij ons ook hebben ontpopt tot een expert in de analyse van volledige systemen in plaats van enkel de motor of module. Aanvankelijk was de bedoeling om op deze manier een betere betrouwbaarheid van de pompen te realiseren. Maar al snel kwamen we tot de ontdekking dat precisieregulatie ook tot een aanzienlijke energiebesparing én een langere levensduur van de pompen leidt.”

  New content item  ©KSB SE & Co. KGaA, 

Minstens 60% energiebesparing!

Een analyse/fijne instelling van de motor leidt als snel tot 10% energiebesparing. Doet u hetzelfde ook voor de module, dan daalt het verbruik opnieuw met 10%. “Doet u dit voor het hele systeem, dan is de winst cumulatief: 60% minder energie is het minimum,” aldus Sarek. “En daarmee is de limiet nog niet bereikt. Met onze PumpDrive kunnen pompen in cascade worden gezet. Deze applicatie zal ervoor zorgen dat ze enkel indien nodig in werking treden. U kan het het best vergelijken met een start-stop systeem van een auto. Dit hele energie-efficiëntieconcept zetten we in de markt onder de naam FluidFuture©. Want hoe we het ook draaien of keren: in de toekomst zal het erop aan komen zo weinig mogelijk energie te verbruiken.” Dat het concept ook daadwerkelijk werkt, bewijst één van haar klanten. Uit de analyse bleek dat de pompen 22% van de tijd onnodig draaiden. KSB berekende dat de juiste regeling van de pompen in een energiebesparing van maar liefst 78% per jaar resulteert! Door deze besparing was de kost van de investering voor nieuw pompen in amper vier maanden terugverdiend.

New content item ©KSB SE & Co. KGaA, Frankenthal 

Tekst Els Jonckheere|Communiqués de presse

Plus dinformations